söndag 28 mars 2010

Curry curry

En veggies mekka, det är Indien det. Matminnen matminnen matminnen, bra sådana (och, ok, de som slutade i pip-ränna och svettningar under myggnätet). På restaurangen Four Seasons i Jaipur åt jag för första gången Channa Masala, en rätt på kikärtor i masala-krydda. Channa Masala är numera, tillsammans med Aloo Gobi (potatis och blomkål), en favorit från det indiska köket.

Denna gråa söndag prövade jag på min egen kikärtsmasala. Jag tryckte ner några blomkålsbitar också då jag hade ett halvt huvud i kylen som skrek efter att bli uppätet. Måtten är höftade, receptet räcker dock till fler hungriga.

8 dl kokta kikärtor
en rejäl bit ingefära (som en stor tumme)
en halv röd chilifrukt
2 stora vitlöksklyftor
2 gula lökar
8 färska tomater
2 msk garam masala
1 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
en halv kruka färska koriander
salt, peppar
ev. mald koriander, mald spiskummin

Finhacka vitlök och chili och riva ingefära. Fräs i olja i en tjockbottnad gryta. Finhacka den gula löken och fräs med. Tillsätt garam masala mot slutet. Skär tomaterna i mindre bitar och rör ner i grytan. Häll över en skvätt vatten och koka upp. Tillsätt kryddor och blomkål och koka ett par minuter tills dess att blomkålen är mjuk. Rör ner kikärtor. Finhacka korianderna och rör ner, smaka av med salt och peppar. Tillsätt mald koriander och spiskummin om du vill ha mer kryddor. Koka basmatiris och stek chapatis på mjöl, vatten, salt och olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar